top of page

ПРОГРАМА

Изисквани стандарти в българското образование

Детската е лицензирана от Министерство на Образованието и Науката със заповед РД14-9/11.03.2019г. Вашето дете ще получи всички изисквани от Наредбата за Предучилищно Образование компетентности и съответните документи за това.

Прилагани идеи и методи

 

Детската градина прилага идеите и методите на М.Монтесори, горските детски градини и Валдорфската педагогика. Децата работят с Монтесори материали, ръчният труд и изкуството заемат важна част от деня, насърчаваме изследването на и сред природата - прекарваме възможно най-дълго време навън. Децата се насърчават да откриват сами възможностите на всяка дейност.

 

​Искаме да дадем на децата възможност за личен избор, за грешки и провали, за успех и поемане на отговорност, да ги научим как да се справят с всичко това и да ги оставим да пораснат свободни. Искаме да работим с децата, а не върху децата.​

forms-09.png
forms-13.png
forms-14.png

Дейности включени в програмата

 

Сутрешен работен цикъл с Монтесори материали - всеки ден децата извършват свободно избрана/и дейност/и с Монтесори материали в подходяща за тях област: практически живот, сензорика, математика, език, познание и разбиране на света, креативност.

Английски език за групата 3-6 г. включва един ден в седмицата само на английски език, едно занимание на ден на английски (йога) и един структуриран урок на седмица.

 

Английски език за групата 2-3 г. включва едно занимание на седмица, провеждано на английски (книжен свят).

Френски език за групата 3-6 г. включва едно занимание на седмица, провеждано на френски (книжен свят).

Рисуване – по забавен начин децата се запознават с различни материали и техники, запознават се и интерпретират произведения на известни творци, изработват театрални декори, дневници с техните преживявания, книжки с измислени истории.

Плетене/шиене – в зависимост от възрастта си децата се учат на плетене и шиене по различни начини. 

Библиотека – децата разглеждат и четат книжки в Къта за четене на детската градина. При желание, могат да взимат книжка у дома. Веднъж седмично те носят и показват любима книжка. 

Музика – децата изпробват и изобретяват различни музикални инструменти, слушат и играят на фона на различни музикални произведения, свързват музика и ритъм с настроение.

Конструиране и моделиране – децата използват основно природни материали и истински инструменти за изработка на различни проекти.

Месене и печене на хляб – децата участват в замесването на тесто за собствения си хляб и моделирането на различни фигурки с него. Готвят и по други вкусни рецепти.

При възможност се срещаме с хора с различни професии, интереси и от различни страни. Извън детската градина - посещаваме музеи и интересни забележителности.

forms-22.png
forms-06.png
forms-18.png

Ежедневни дейности

Ежедневните дейности създават ритъм, увереност и спокойствие у децата, ред в живота и чувствата им.

Ежедневно децата се учат на самостоятелност и ред: преобличане, подреждане и почистване на стаята, участие в приготвяне на закуската, сервиране и отсервиране, миене на съдове, миене на зъби.

Сутрешно кръгче – всички деца заедно се поздравяват, броят и назовават присъстващи и отсъстващи деца, споделят преживявания от предишния ден, определят времето навън и как то ги кара да се чувстват.

Йога за деца – денят започва с раздвижване, ободряване и забавление: по занимателен начин децата имитират различни животни, дейности от ежедневния бит (пролетно почистване, сеене и т.н.), времето навън (буря, дъжд,...), различни дихателни упражнения.

Приказка – заедно четем или слушаме приказка, обсъждаме герои, случки и настроения, децата изиграват вече четена приказка, интерпретират я според собствените си чувства, въображение и желания.

Празнуване на Рождени дни – най-важните събития в живота на детето се разказват от родителя, учителя или детето – какво се е научило да прави през годините, какво обича. Винаги има саморъчно изработени от децата и учителите подаръци.

forms-11.png
forms-14.png

Теми по месеци

Годината е организирана в теми по сезони и месеци, като темите могат да бъдат променяни в течение на годината, в зависимост от това, което е подходящо, интересно и смислено за децата в съответния момент. Искаме знанието, получено от децата да бъде част от тяхното ежедневие, така че да е истинско и трайно. Затова и повечето от груповите дейности в съответния месец (засягащи математика, езици, природа, изкуства, музика, спорт) са свързани със съответната тема за месеца.

Английски език като част от ежедневието

Един ден в седмицата общуването е изцяло на английски език - в ситуации от ежедневието и в игри, свързани с месечните теми, постепенно и неусетно детето обогатява езика си. Готвене, сервиране, почистване, експериментиране и изследване на света около нас, пеене и четене – всичко е на английски.

На открито

Винаги, когато можем, независимо от времето навън, ние работим и играем сред природата. Грижим се сами за нашата градинка – садим, поливаме, копаем, плевим.

 

Изработваме проекти от природни материали в двора. Изследваме, творим, четем, щуреем или просто съзерцаваме красотата навън. Комбинираме играта с откриването на света около нас.

forms-19.png
forms-17.png
forms-18.png
forms-03.png
forms-04.png
forms-01.png
forms-16.png
forms-13.png
forms-02.png
forms-19.png
forms-17.png
forms-18.png
forms-16.png
forms-13.png
forms-14.png
bottom of page